Mel. Blåveispiken

Den siste snøen som fins i skaret,

den tiner jeg, for jeg er april.

Jeg gir deg blåveis i bekkefaret

og regn og solskinn og mere til.

 

Endelig begynner solen å titte frem!

- Den som varmer og føles så ubeskrivelige deilig etter en lang vinter. Endelig kan vi hige etter en gylden farge på den melkehvite vinterhuden. 

Dessverre, og jeg sier dessverre. For den flotte, gode sola vår som varmer og føles så deilig på kroppen er også hudens største fiende. 

 

Det er en gammel Erfaring, at Huden lider meget sterkt ved lange Vandringer i Solskin over Snemarker eller over Bjergenes Gletschere; naar man ikke tager særlige Forholdsregler for at beskytte Huden ved mørke Slør eller ved at indsmøre den med et tykt Lag Fedt, kommer der en hæftig Hudbetændelse i de ubeskyttede Hudpartier, fulgt af en stærk Afskalning af Overhuden, og Hudfarven kan efter en eneste Dags Gletschervandring blive dypt kobberbrun.

Teksten er hentet fra
Menneskets legme, 1901.

Allerede langt tilbake i tid var man klar over hudens lidelser ved soleksponering og i dag vet vi mye mer. Ca. 80% av hudens aldring skyldes eksterne faktorer som sollys og ulike former avforurensning. Kun 20% skyldes indre faktorer som gener, stress, hormoner og immunsystem.

 

UV Stråler

UVA stråler- Dette er de ALDRENDE strålene. De ødelegger bindevevet slik at huden mister sin spenst og elastisitet og det dannes rynker. De gjør melaninet (fargestoffet) som allerede er dannet i huden, mørkere. UVA-stråling kan også føre til skader på de elastiske fibrene i huden, og arvestoffet (DNA), som kan føre til hudkreft. Rødhet i huden etter soleksponering er et tegn på skade av DNA.

 I Norge om sommeren utgjør UVA ca. 98 prosent av UV-strålingen. Disse strålene er sterke gjennom hele året, og penetrerer gjennom glass. Du er derfor ikke trygg selv om du sitter i bilen eller inne på et kontor med vinduer. 

Tegn på aldrende solskader er rynker, tykk og tørr hud, pigmenteringer og pigmentflekker, sprengte blodkar, ujevn rødlig hudoverflate og ikke minst hudkreft.

UVB ståler- Dette er strålene som først og fremst gjør huden BRENT. Strålene skader overhuden og danner frie radikaler som forandrer hudcellenes arvemateriale (DNA). Disse strålende gir rødhet og solforbrenninger i huden og kan utvikle tilfeller av hudkreft. SPF faktoren i solkrem måler kun graden av UVB beskyttelse. Ved kjøp av solkrem er det derfor viktig å forsikre seg om at den har et bredspektret filter som også beskytter godt mot UVA. Det står alltid spesifisert på solkremen når inneholder beskytter mor både UVA og UVB.

UVC stråler- er de farligste og kraftigste strålene, men blir heldigvis stoppet av ozonlaget. 

 

 

Hjemmeprodukter og hudpleie

Når 80% av aldring skyldes ytre faktorer er det er mye DU kan gjøre for å ta vare på huden din, og det beste av alt er at det er veldig enkelt. 

Det beste du kan gjøre for din hud er å ha daglige hudpleierrutiner med produkter som inneholder aktive ingredienser. Ved bruk av antioksidanter, solfaktor og vitamin A, C og E hindres frie radikaler i å ødelegge og lage ubalanse i cellene våre, som også kan føre til kreft. 

 

Har du solskadet hud eller trenger hjelp til å komme i gang med hudpleierrutiner og få veiledning til å velge riktige produkter til din hud.

Bestill en konsultasjon eller en hudpleiertime hos V by Sonja Wigert. Vi hjelper deg alltid.

 

Klem fra

Ida Heggen

Kosmetisk dermatologisk sykepleier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comment