10 grunner til å spise CHIA FRØ

Chia frø er en rik kilde til næringsstoffer og antioksidanter, og inneholder samtidig svært få kalorier. De små svarte frøene kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men vekker i dag interessen til mennesker verden rundt for sine helsemessige fordeler og bruksområder i matlaging.

Chia frø er utrolig lett å innlemme i kostholdet ditt. Frøene i seg selv er nemlig nøytrale på smak, så du kan bruke de som en tilsetting i stort sett alt det du måtte ønske. De kan spises rå, og de passer perfekt i smoothie og juice, i grøt eller tilsatt i bakevarer. Du kan også strø dem på toppen av frokostblandinger, yoghurt, eller salater. Du kan til og med lage puddinger av frøene! Tilsetter du chia frø til oppskrifter vil du dramatisk øke næringsverdien i maten din. Her har du ti grunner til hvorfor du bør prøve å få inn chia frø som en naturlig del av ditt kosthold:


Omega-3 fettsyrer
Chia frø er rike på flerumettede fettsyrer, spesielt omega-3 fettsyrer. 60% av fettbestanden til chia frøene består av omega-3 fettsyrer, noe som gjør dem til en av de rikeste plante-baserte kildene til disse fettsyrene. Omega-3 fettsyrer i Chia frø kan bidra til å redusere betennelser, forbedre kognitiv ytelse, redusere høyt kolesterol, bekjempe akne, forebygge rynker, og bidra til å holde hud, hår og negler i orden.

Fiber
Fiber er forbundet med å redusere betennelse, senke kolesterolet og regulere tarmfunksjonen. Chia frø er en utmerket kilde til fiber, med hele 10 gram fiber i bare 2 spiseskjeer. Det er faktisk 1/3 av det anbefalte daglige inntaket av fiber per dag! Fiber holder insulinnivået lavt, hvilket vil bidra til å holde hormoner på et stabilt nivå. Ved å spise mye fiber og unngå hormonsvingerer er det lettere å la være å spise mat med mye fett og sukker, som kan påvirke huden din i negativ retning med akne, rødhet eller "livløs" hud som resultat. 

Antioksidanter
Chia frø er rike på antioksidanter som beskytter kroppen mot frie radikaler, aldring og kreft. Den høye antioksidant profilen bidrar også til at de har en lang holdbarhet. Chiafrøene kan oppbevares nesten to år i romtemperatur. 

Mineraler
To spiseskjeer med Chia frø inneholder 18% av det daglige anbefalt inntaket for kalsium, 35% for fosfor, 24% for magnesium og om lag 50% for mangan. Disse næringsstoffene kan hjelpe deg å unngå hypertensjon og opprettholde en sunn vekt, og er viktige for å opprettholde  energiomsetningen og DNA-syntesen. Mineralene motvirker oppblåsthet, øker blødgjennomstrømningen, motvirker akne og medvirker til at huden ser stram og smidig ut.


Metthetsfølelse
En god metthetsfølelse bidrar til mindre søthunger mellom måltidene. Kombinasjonen av protein, fiber, og den gelé aktige konsistensen (når det blandes med væske) bidrar til en god metthetsfølelse som varer.

Glutenfri
Chia frø inneholder ikke gluten eller korn. Derfor kan alle de ernæringsmessige fordelene av chia frø fint inkluderes i en glutenfri diett.

Erstatning for egg
Det ytre laget av chia frøene sveller når de blandes med væske og danner en gelé. Dette kan brukes i stedet for egg for å senke kolesterolet og øke næringsinnholdet i matvarer og bakevarer. For å lage egg-erstatning, bland 1 ss chia frø med tre spiseskjeer vann og la stå i 15 minutter.

Kan fordøyes hele
I motsetning linfrø, som også har et høyt innhold av omega-3 fettsyrer, fiber og mineraler, trenger ikke chia frøene å knuses for at man skal få tilgang på næringsstoffene.

Sunt fett
En studie publisert i "British Journal of Nutrition" viste at chia frø kan senke mengden triglyserider og kolesterolet i blodet, og samtidig øke HDL som er det "gode" kolesterolet. Studien fant også at når de erstattet chia frø for andre fettkilder, som for eksempel maisolje, var fettet i frøene i stand til å forhindre høye triglyseridnivåer og redusere overvekt.

Regulerer blodukkeret
Chia frø kan spille en viktig rolle i å regulere insulinnivået. De kan redusere insulinresistens og redusere unormalt høye nivåer av insulin i blodet.

 Chiapudding med blåbær og cottage cheese. Toppet med bringebær, bjørnebær, rips og kakao nibs. 

Chiapudding med blåbær og cottage cheese. Toppet med bringebær, bjørnebær, rips og kakao nibs. 

Chia Pudding

Jeg synes chia pudding fungerer perfekt som frokost: enkelt å lage, smaker godt, og metter lenge. Lag puddingen kvelden i forveien, så har du et kjapt og næringsrikt måltid å kickstarte dagen med.

Ingredienser:

  • 3,5 dl melk (feks soya-, havre- eller kokosmelk)
  • 1 dl chiafrø
  • 1 ts vaniljeessens
  • 1 ss valgfritt søtningsmiddel (feks. honning, agave, sukrinmelis)

Miks ingrediensene sammen til en jevn røre. Sett så røren i kjøleskapet i noen timer, slik at puddingen får en fast konsistens. Toppes med ønsket valg av frukt, bær, nøtter, kokosflak, kakao nibs etc.

Tips! Chia pudding fungerer utmerket i kombinasjon med Gresk Yoghurt, Cottage Cheese eler Overnight Oats. Dandér gjerne lagvis i serveringsglass for et næringsrikt og smakfullt måltid.

 Chiapudding med gresk yoghurt, banan, kiwi og pasjonsfrukt.

Chiapudding med gresk yoghurt, banan, kiwi og pasjonsfrukt.

 

Med de beste ønsker om en nydelig søndag!

XOXO

Henriette

 

 

(Kilder: "Top 10 Health Benefits of Chia Seeds" av ernæringsfysiolog Jen Hathwell, healthyeating.sfgate.com.
"7 skin benefits of chia seeds to help you look your best", Heather Williams, allwomenstalk.com)